I Konstens och Kulturens Värld

Torpet i Enstaka byn Strand

Historia

Ensligt och vackert belägen i Lapplandskogen mellan Susendalsberget och Lögdasjön ligger den enstaka byn Strand med 7 km till närmaste granne. Byn är den enda fasta bosättningen vid den 2 mil långa samt 80 meter djupa Lögdasjön.Nybygget Strand

Byn har en ca 200 årig historia. I början av 1800-talet beboddes Strand av samer, år 1819 efter laga syn fick Per Nilsson resolution på nybygget Strand.

Rätten överläts senare till Paul Bryngelsson i Lögda som ville skapa utkomst för några av sina nio barn. Det blev bara sonen Erik Paulsson f. 1813 som stannade. Han gifte sig 1842 med Britta Cajsa Mikaelsdotter från Sörholmsjö och paret fick fyra barn. Sönerna Erik Magnus (f.1843 ) och Paulus Johannes (f. 1845) tog sedan efternamnet Strandberg. Döttrarna gifte sig och flyttade till Lögda.

Erik Magnus sålde gården 1893 till Carl Johan Carlsson från Lögda och som härstammar från Örträsk. (Pappa till Valmina)18 boende.

Under perioden 1900 - 1910 fanns det 18 boende i de tre gårdarna i Strand. Ännu 1940 fanns tre bebodda gårdar här med ca 15 boende men antalet minskade efterhand.


"I Torpet" byamuseum visas bössmedens gamla tillhörigheter.

Den andre brodern, Paulus Strandberg, blev vittberömd bössmed och folk kom gående lång väga för att få gevär gjorda.

Det sägs att de bara behövde ta med en bit järn till honom och efter några dagar hade de ett fullgott gevär. Paulus hade den egenheten att hans hustru Sofia alltid skulle provskjuta gevären och godkänna dem, annars släppte han dem inte ifrån sig.

Paulus dog i benröta redan som 40 åring, änkan Sofia gifte om sig och flyttade till Myrbränna.Valmina och Anton Nyberg

Carl Johan Carlsson gifte sig med Gustava Nilsdotter från Lögda. År 1888 föddes deras enda dotter Valmina.

Valmina växte upp till en stark styrande och ställande kvinna, det var hennes ord som gällde. Hon älskade konfektionsplagg, porslin och andra lyxvaror som hon skickade efter med hjälp av postorderkatalogen "Priskuranten". Varorna fraktades över Lögdasjön med båt eftersom Strand saknade väg.

Valmina kom att gifta sig med gårdens dräng, Anton Nyman. Det sägs att Anton fick vara dräng hela sitt liv. 1921 ordnade Valmina telefon till byn, växeln sattes upp på gården och det var Valmina själv som kopplade vidare samtalen till övriga byar.

Det berättas att hon därigenom visste allt om alla!! Första radion kom 1937. 1946 byggdes ett eget litet kraftverk men det gav inte mycket ström och var troligtvis i bruk fram till 1960-talet.Signe & Ivar

Signe och Ivars förlovningskort 1920 födde Valmina sitt och Anton Nymans enda barn, Signe.Signe var ett skyddat samt omhuldat barn som kläddes upp i kläder som vanligtvis sågs på finare barn inne i stan, trots att hon levde på landet. Många och fina var de leksaker som Valmina köpte åt sin dotter. Signe blev ett ensamt barn eftersom Valmina inte tillät henne att leka med Torparnas barn. När Signe inte ville gå i skolan som låg i Baksjöliden anställde Valmina en Guvernant som undervisade dottern på Strand.

Signe gifte sig med Ivar Assarson från Borgsjöbyn Åsele, till deras stora sorg blev de barnlösa. Paret bodde på Strand fram till 1973. När den första skogsbilvägen bröts från Baksjöliden till Strand flyttade paret, samt Valmina som ännu levde, till Fredrika. 14 år senare skaffade paret ett vinterboende i Alicante i Spanien.

"I Torpet" berättas och visas leksaker, kläder m.m. från Strands historia.


Ny tid gryr för Strand-Torbjörn och Maria Lilja

1987 såldes ödefastigheten till Torbjörn Lilja.

Byn saknade ström, vatten samt riktig väg och huset var obeboeligt. Det tog två år innan Familjen Lilja kunde flytta in. Under den tiden hade Torbjörn byggt ett kraftverk, dragit in vatten från en kallkälla, förbättrat vägen och renoverat huset.


Första barnet som föds i byn 69 år

Samma dag som flyttlasset anlände till Strand genom frakt med traktor på en väg i förfallstider 7 km från Baksjöliden, kom det första barnet som fötts i Strand på 69 år hem från BB tillsammans med sin familj, Torbjörn, Maria, döttrarna Alexandra och Victoria samt den nyfödde Björn-Erik Lilja. 1991 utökades byn med ytterligare ett barn, Karl-Henrik Lilja.


Cirkeln sluts

Signe och Ivar fick inga egna barn, men när familjen Lilja hade bott ett år i byn uppdagades att Maria var dubbel släkt med Signe genom sin morfar Manfred Nyman som var kusin med Signe samt genom Marias mormor som var släkt med Valmina på långt håll.

Cirkeln sluts, släktbanden är åter knutna till gården. Torbjörn avslutade sin tjänst som skogsinspektör och Maria sin tjänst som enhetschef inom äldreomsorgen. Familjen har valt att leva av vad naturen har att ge. De avverkar skog, jagar och fiskar, konst skapas och böcker skrivs.

1991 renoverade familjen bössmedens ödetorp och Maria öppnade upp torpet för besök bokade under namnen ”I Torpet” mellan juni och september.


Dörren till "I Torpet" är öppnad.